Antologies poètiques



ANTOLOGIES POÈTIQUES
de diversos autors


POESIA NORANTA




CINC CÈNTIMS SOBRE POESIA NORANTA

Poesia Noranta és una antologia que es va impulsar des de l'Associació de Joves Escriptors (AJELC) a la darrera dècada del segle XX, i que mostra part del treball poètic d'autors que, en aquell temps, vorejaven els 30 anys. El projecte va començar a moure's cap a l'any 1994, pero fins al 1997 no es va publicar. El tancament de l'editorial L'Aixernador, amb la qual treballàvem aleshores, va ser un dels motius de l'endarreriment. Es va fer una crida als poetes integrants de l'AJELC, i posteriorment es va dur a terme una selecció qualitativa de les obres rebudes. Durant el procés es va decidir també incloure poemes de tres persones que, malgrat que ja superaven l'edat de 30 anys, havien estat estretament unides a l'entitat: Pau Joan Hernàndez, Manel Alonso i Jordi Mata. De tot plegat va sortir-ne un bon plec de fulls amb obres de la jove lírica  en llengua catalana, que no configura cap generació, però que reuneix i situa els poetes en un context espai-temporal delimitat: la dècada de 1990.

El volum conté: Poetes dels noranta - Introducció, d'Albert Calls; Una antologia terminal - Pròleg, de Rafael Vallbona; Però la mar guardava esculls, de Manel Alonso; Plenitud dels cossos nus a la platja, d'Albert Calls; Núvols, de David Escamilla; Espurnes de la pensa, d'Emili Gil; Desig noctàmbul, d'Ignasi Granero; Poemes, de Pau Joan Hernàndez; La presó daurada, de Jordi Mata; La carn del silenci, d'Enrico Mora; Wonderful world o la realitat defectuosa, de Vicent Nàcher; Vita Christi, d'Alexandre Navarro; Poemes, de Josep Porcar; Miscel·lània, d'Helena Porteros; La sèquia de les sospites 2, d'Eduard Ramírez; Provisional, de Santi Rufas; Tria de poemes, d'Eva Rumí; Dietari d'absències, de Sílvia Tarragó; Si més no, d'Emili Trapero; El millor amic dels gossos, de Jordi Valls; i Poemes de Manel Zabala. 

 
 OPINIONS SOBRE POESIA NORANTA

JOAN LERNE, fragment no publicat enlloc:
"(...) Amb els versos que configuren els poemes d'Espurnes de la pensa, l'Emili Gil intenta transmetre diverses sensacions, comunes en l'existència individual de cadascú, per tal de reflexionar-hi. Amb aquest objectiu utilitza diversos punts de vista i diferents perspectives que, en la part lèxica i tipogràfica, es manifesten palesant des d' influències clàssiques, sobretot en el vocabulari utilitzat,  fins a poemes que recorden la manera de fer d'Apollinaire i Papasseit (...)".


CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES DE POESIA NORANTA

Oikos-Tau; Vilassar de Mar, primera edició: març de 1997, 223 pàgines.
ISBN: 84-281-0906-0.


*


POESIA 2000




CINC CÈNTIMS SOBRE POESIA 2000

Poesia 2000  intenta ser una mostra, una mena de word in progress, de la poesia jove catalana que es feia en el traspàs d'un mil·lenni a l'altre. Així, trobem diverses veus de registres molt diferents que configuren aquest potit-poti si més no prou interessant degut, precisament, a la diversitat.

L'antologia conté: Poesia del vell mil·lenni, poesia del nou mil·lenni, d'Albert Calls; Dèries, de Francina Ricard; No em temis, d'Emili Gil; Edèn, de Sílvia Tarragó; Tria personal (1986-1999), de Manel Alonso; Mínim surrrealista, d'Òscar Domènech; Nocturnitat, de Xavier Gual; Tempus, de Gabriel Boloix; Sentiments, fets i divagacions d'un enamorat, de David Jané; i Ampolles, d'Albert Calls.



OPINIONS SOBRE POESIA 2000

GEMMA DOMÈNECH, fragment no publicat enlloc:
"(...) Des dels mons dels somnis ens arriba No em temis, aquest plec d'esbossos delirants de sensacions i impressions viscudes intensament. L'Emili Gil comença el poemari amb una cita de Ma liberté, de Georges Moustaki, com si vulgués posar música a la poesia que, tot seguit,  ens convida a llegir. Dualitats, esperances, decepcions i desitjos conformen una barreja d'alta gradació literària que embrigarà els uns i deixarà astorats els altres (...)".


CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES DE POESIA 2000

Edicions de la Vorera; Premià de Mar, primera edició: 2001, 127 pàgines.
ISBN: 84-95406-19-5.



*


DIBUIXANT POEMES

Antologia poètica de diversos autors catalans amb dibuixos de Marta Forment



2016



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada