La Foia del Garbinet



LA FOIA DEL GARBINET

Estació d'Alacant, 15 d'octubre de 2012

Manifest

La Foia del Garbinet és un espai geogràfic d’Alacant. Però també és un espai mental. Vaig tenir la satisfacció de descobrir-lo la tarda del dimecres, 17 d’octubre de 2012. Atès que no he sabut trobar cap sortida convencional a un grapat d’articles, poesies, traduccions i relats, o bé han estat publicats inadequadament, he resolt aplegar-los en el present projecte de La Foia del Garbinet.




La publicació dels volums serà impresa a base de fotocòpies, relligades si és possible. La periodicitat i el nombre de pàgines serà imprevisible, com el temps i la vida de cadascú. El nombre d’exemplars de cada lliurament serà limitat, en la primera edició, a tretze còpies, les quals seran numerades i signades individualment, amb ploma d’ocell i tinta verda, blava o negra,  com l’absenta i la nit.

Imprescindible somniar.



Els tretze exemplars, les plomes i les tintes

Imprescindible somniar.


Editorial del primer número: Trilogia inesperada

Benvolguts lectors,



És per a mi un goig sense parió tenir l’honor de compartir amb tots vosaltres el primer volum de La Foia del Garbinet. L’alegria s’intensifica qui-sap-lo en advertir que l’atzar o la providència, o millor tots dos alhora, m’ofereixen la joia de lliurar-vos una trilogia d’articles que, inesperadament, tenen alguns vincles que els uneixen.

 Portada del número 1 de La Foia del Garbinet

Mentre escrivia el primer, Jules Verne. Cap a la Immortalitat i l’Eterna Joventut!, i, gairebé de manera simultània el segon, Tivissa. Extraterrestres, tunels misteriosos, enigmes prehistòrics, aparegué el tercer, Un viatge a Amiens. Crisàlides, trens, laberints, realitats. Sí, va aparèixer per voluntat pròpia, com explico amb detall a l’inici del text. En resum, els tres escrits són aproximacions a Jules Verne, Tivissa i Amiens que no pretenen sinó divulgar un seguit d’aspectes si més no curiosos.

Tomba de Jules Verne, al cementiri de la Madeleine, el 5 de maig de 2011

Hi ha un altre motiu que m’ha empès a fer que el primer número de La Foia del Garbinet sigui una trilogia i no cap altra cosa. Aquest segon motiu és, també, una trilogia. Us ho explico: la primera vegada que vaig ser, físicament, a la Foia del Garbinet, estava acompanyat de tres persones humanes: Carme Girona, a qui ja coneixia de feia temps (com a Jules Verne), Joaquim Torres, a qui coneixia de feia poc temps (com a Tivissa), i Quimet, a qui no coneixia gens ni mica (com a Amiens). És, per tant, una benaurada coïncidència, o destí inexorable, que ambdues trilogies (la dels articles i la de les persones) ara formin part de l’existència, la literatura i la vivència; una altra trilogia (3+3+3=9), doncs, fusionada en aquest primer lliurament de La Foia del Garbinet.

Quimet, Joaquim Torres i Carme Girona a la Foia del Garbinet,
el dimecres 17 d'octubre de 2012

Just és que sigui a elles, a totes tres trilogies, inclosos els indrets, animals, coses, persones, vegetals, guitarres, barrets, etc., que vagin dedicades aquestes fotocòpies impossibles. I que vosaltres, els lectors, les assaboriu amb delit.

Taula del número 1 de La Foia del Garbinet


Dades diverses

La Foia del Garbinet no té ni ISSN, ni ISBN, ni Dipòsit Legal, ni cap altre registre “burrocràtic”. Oficialment, doncs, no existeix.



La Foia del Garbinet número 1, Trilogia inesperada,  és sota la protecció natural, divina i lliure dels Nou Barons de la Fama i de la Mare de Déu de Montgrony. Les goges del Parrissal, del Matarranya, i del Pou Clar, d’Ontinyent, m’han fet arribar el seu suport, també.

La Mare de Déu de Montgrony, el 30 de març de 2011

Imprès a Àiled, un poble que no surt als mapes i que, al parer de moltes persones, és fictici.



Imprès la Nit del 21 al 22 de desembre de 2012, en commemoració del calendari solar dels asteques. Alguns humans, basant-se en comptes temporals maies, diuen que és la Fi del Món; d’altres interpreten que s’inicia un canvi de consciència més o menys profund. És la data de naixement de La Foia del Garbinet.


El calendari solar asteca
(Agraeixo la correcció i els comentaris esclaridors de Lena Rofes Guerrero, com ara aquest: "És lamentable que a les imatges del google predomini el calendari asteca sota el nom de maia, quan no tenen res a veure. Al calendari asteca no hi ha cap glif, és una altra cultura". La confusió generalitzada entre els calendaris maia i asteca ha estat molt estesa a principi de segle XXI).


La Foia del Garbinet número 1, Trilogia inesperada inclou intrínsicament tres viatges, un a Amiens, un altre a Tivissa i un de cultural i intransferible, que pretén compartir amb tots els lectors. Aquest fet va ser decisiu a l’hora d’incloure, a la pàgina 77, la lletra de la cançó Voyage, voyage, de Desireless.

Tivissa, el 18 de febrer de 2012

Dades numerològiques:

Número de pàgines: 77

Número d’exemplars : 13

Preu: 20 euros



77 + 13 + 20 = 110 (1 +1 +0 = 2, la dualitat, l’efecte espill, el catarisme).

Si prescindim de la dada econòmica i només sumem el número de pàgines i exemplars (77 + 13 = 90) aconseguim el 9 (9 + 0) i el 3 (9 = 3 + 3 + 3 = 3 vegades 3), nombres vinclats fondament a la toponímia pirinenca (Noufonts, Noucreus, etc.) i a les cultures merovingia, carolingia (les novenes, distribució del territori en nou comtats, etc.) i, fins i tot, celta (molts remeis qualificats de pagans requereixen tres procesos).



Les tretze còpies numerades i signades



Justificació del preu.

He considerat seriorament el tema. Si hagués de tenir en compte les hores de documentació, compilació, síntesi, redacció, desplaçaments i viatges que he invertit en els tres articles del número 1 de La Foia del Garbinet el preu superaria els 60 euros. Entenc que és una xifra excessiva, malgrat que possiblement sigui la més justa al treball realitzat. A la fi, he escollit 20 euros com a mal menor tenint present que els diferents volums de La Foia del Garbinet van dirigits a lectors interessats en els temes que s’hi tracta, un públic petit i selecte. Tot al contrari d’allò que, si no m’erro, Xènius denominava “la democràcia de l’art del cromo” o quelcom similar.

4 comentaris:

  1. El 21 de desembre coincideix, a més, amb el Solstici d'hivern. D'altra banda, el 9 és el número de les Muses i les amazones s'organitzaven en grups de 3, segons tinc entès. Així em sembla que el teu projecte té força llum i inspiració femenina. Enhorabona i endavant!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel recolzament, Sílvia! SEMPRE ENDAVANT!!!

    ResponElimina
  3. Per a mi ha estat un goig, una sorpresa aquest naixement triple, per molts motius. Certament la Foia del Garbinet, és un indret que passa inadvertit per la majoria dels mortals, però amb el Joaquim Torres el passejos són extremadament complerts i complexes , gairebé iniciàtics. I així com a ell li hagués agradat tenir-te més temps a Alacant sé que estarà content de llegir-te parlar d'aquest espai privilegiat de la seva geografia.I t'agraeixo molt que també hagis pensat amb mi.
    la nit de 2+1 al 2+2. Ah,ja sé perquè et vaig demanar el 7 signat amb tinta verda d'absenta. Segurament et faltaran còpies ...

    ResponElimina